Elektrikli Çit Teli Nasıl Kurulur
Bu yazımızda sizlere Elektrikli Çit Sistemini nasıl
kuracağız, Elektrikli çit montajında nelere dikkat etmeliyiz noktasında bilgiler vermeye çalışacağız.
Aşağıdaki görselde görüldüğü üzere sizler için basit bir prensip şeması hazırladık.
Elektrikli Çit Sistemi Kurulumu
Öncelikle YabanSavar Elektrikli Çit sistemini nereye kuracaksak buranın çevresine isteğinize göre tahta kazıklar veya elinizde varsa tahta kalaslar çakacağız. Tahta kalaslar 5e10 veya 5e5 tahtalar olabilir yada elinizde varsa tahta kalaslarda olabilir(ağaç dalları)3 metre ara ile idealdir, arazim uygun değil 3-4-5 metre aralarla çekeceğim derseniz de olur tabi ki
Elektrikli Çit Yapımı
Kazıkların boyu 130 cm olmalı, 30 cm sini toprağa çakmalıyız, 100 cm si dışarıda kalmalı. Kazıkları çakma işlemi bitince kaç sıra çit teli dolandıracaksak ona göre de izolatörlerin montajına geçiyoruz.Aşağıdaki görsellerde İnek, Domuz, Ayı olmak
üzere çit telinin yerden yüksekliği ve kaç sıra olmalı soruları için bir fikir vermektedir.
Besicilikte Büyükbaş için 2 sıra yeterli,
Elektrikli Çit Bağlantı Şeması
Yaban hayvanı Domuz için 2 sıra yeterlidir, 3 sırada yapılabilir. Elektrikli Çit tellerine, tellerin görünür olması için 10 cm lik kurdeleler tam ortalarından (5+5) 1 er metre ara ile tellere bağlanırsa tel kopmalarının önüne geçmiş oluruz.:)
Ayı için yapılacaksa 3 sıra tel dolandırmak yeterlidir.
Elektrikli Çit izolatörü,
Ne ile mücadele edeceksek o görseldeki yerden yükseklikler baz alınarak izolatörler tahta kazıklara monte edilir. İzolatör montajı bitince sırada Çit telimizi çekme işi var.
İzolatörlerin ortalarından teli çekiyoruz 5 kazıkta birde izolatörün gene ortasından bir tur izolatöre teli sarıyoruz ki telimiz gergin dursun kendini bırakmasın. Kullanıcıları
mızın yaptıkları hatanın görselleri aşağıdadır buna dikkat ediyoruz.
Elektrikli Çit Çalışma Prensibi
Çektiğimiz teller Ağaç kazıklara en az 2cm uzaklıkta olmalıdır.
Köşelerden tahta kazıklara değmeden en az 2 cm uzaklıktan geçmelidir.En kötü köşelere 2 adet yan yana izolatör takılabilir.
Tel çekmenin ardından YabanSavar Şok Cihazımızın bağlantısını yapıyoruz şemada da görüldüğü gibi Şok kablosunu (Setle Birlikte Gelen 26 AWG Kırmızı renkli kalın kabloyu)Cihazın Şok Çıkışı Port undan bağlantısını yaparak diğer ucunu orta sıradaki tele veya alt sıradaki tele uzunlamasına sararak bağlıyoruz, daha sonra izole bant ile üzerini bantlıyor uz ki yağmurdan kardan oksitlenme yapmasın.
Topraklama çubuğunu cihaza en yakın bir yere çakıyoruz(toprağının kaliteli olmasına dikkat edelim,en iyi topraklı bir yer seçelim)Topraklama çıkışını da yere çaktığımız topraklama çubuğuna bağlıyoruz.
İşlem bu kadardır. Daha sonra elektrikli çit cihazımız a enerji vererek sistemin çalışmasını kontrol edebiliriz.
Elektrikli Çit Teli Kontrol yöntemi
Kontrol işini şöyle yapabiliriz. Kapı yayı seti kullandı isek kapı yayını tutmacın dan tutup metal kısmını yere toprağa 3-4 mm yaklaştırınca ark yapması sistemin çalıştığını gösterir.
Kapı yayı kullanmadı isek çektiğimiz çit telinden yarım metre kesip bir ucunu yere toprağa koyup ayağınızı üzerine basın(korkmayın çarpıl mayacaksınız)Diğer ucunu bir pense ile tutarak çit teline aynı şekilde 3- 4 mm yaklaştırın ark yapmasını gördüğünüzde kurulumu başarıyla tamamladığınız anlaşılacaktır.
Aşağıda müşterilerimizin yaptığı DOĞRU Montaj şekillerini fikir edinmeniz açısından sizlerle paylaşıyoruz.
Şok Kablosu ve topraklama kablosunun kovandan veya sizin yaptığınız kutudan nasıl dışarı çıkıyor dikkat edin lütfen.Panelden gelen kablo aküden gelen kablo cihaza giden kablonun nasıl konumlandığına dikkat edelim.
Şok ve topraklama kablosu birbirine 10 cm uzaklıktan, şekildeki gibi çıkmalılar.
Aküden gelen kablo panelden gelen kablo cihaza giden kabloların fazlaları cihaz ve akü arasında toplanmalıdır. ŞOK kablosuna değmemelidir ler.
şok kablosu ve topraklama kablosunun kovandan çıkışları aşağıda görülmektedir.
Müşterimiz çok temiz bir iş çıkartmış tebrikler.Kablo curcunası yok fazlalık kabloları akü ile cihaz arasına toplayarak bırakmış..
Köşe noktaya gelen tahta direklerde 2 adet izolatör takılarak çit telinin agaç direğe deymesi önlenmiş başarılı bi montaj.
Bahçe Çiti Nasıl Yapılır
Aşağıdaki resimde Kapı seti kancalarının takılışını görebilirsiniz.
Tamda bu noktada arılıklar da giriş için kapı bırakıyoruz.Çit telini kapıdan başlayıp diğer kapı direğine gidiyoruz ve teli kesmeden bi üst izolatör e geçiyoruz kaç sıra çekilecekse çit telimizi çektikten sonra kapılarda 3 sıra ise 3 sırayı da yukarıdan aşağıya doğru birleştiriyoruz.Her iki kapıda da bu işlemi yaptıktan sonra, arazinin büyüklüğüne bağlı olarak üç dört noktadan aşağıdaki resimde görüldüğü gibi sıraları yukarıdan aşağıya izolatörlerden birleştiriyoruz.Sistemin daha sağlıklı ve risksiz çalışması için.Aşağıdaki görselde ne demek istediğimiz açıkça görülmektedir.
Çit Nasıl Yapılır
Patates eken bir müşterimiz artık domuzlara verilecek tek bir patetes bile yok bizde dermiş gibi.
Arkadaşlar aşağıdaki görselde müşterimizin bizim tavsiyelerimizle yaptığı bi incelikten bahsetmek isterim.Çit tellerini çektik iş bitti şimdide sistemin daha etkin çalışması için neler yapılabilir kısmına bakalım.
Dikkat edin aşağıdaki görselde Elektrikli çit telinin dış tarafı nemli çamur gibi tahmin edebilen var mı ? neye işaret ettiğimi.
Nemli toprağın geçirgenliği Kuru topraktan katbe kat fazladır. Çit tellerinin dış kısmını yani yaban hayvanlarının tellerle temas edeceği yerin nemli olması sisteme
%300 lük bir İTİCİ GÜÇ daha katacaktır. Dolayısı ile çit tellerinin dış kısmının nemli kalabilmesi için sulama yaparken bu kısımlarında sulanmasına ıslanmasına dikkat edelim, ÇOK ÖNEMLİ bir tavsiyedir. Lütfen yabana atmayınız.
Zaman içinde daha farklı bölgelerden farklı farklı Elektrikli Çit Montajlarını
sizlerle paylaşmaya gayret edeceğiz. Bilgi Paylaşıldıkça Çoğalır sloganına tam destek veriyoruz.
Saygılarımızla.
YabanSavar Elektrikli Çit Sistemleri...